Tonnikala- ja kasvissushit

Pitkään ajattelin sushin olevan äärimmäisen vaikeaa ja työlästä tehdä. Onneksi kuitenkin kokeilin tehdä sitä itse! Tämä resepti ei vastaa aitoja japanilaisia sushireseptejä, vaan olen muokannut sitä yksinkertaisemmaksi ja suomalaiseen kotikeittiöön sopivammaksi. Vaikka nämä täytteet ovat helppoja tehdä, sushit vaativat enemmän näpertelyä kuin tavalliset arkiruuat. Riisinä olen käyttänyt sushiriisiä, mutta kokeilin myös tavallista pitkää riisiä, joka toimii ihan hyvin, jos ei heti halua ostaa pussillista erikoisriisiä.

5 merileväarkkia
4 annosta keitettyä riisiä
n. 1 rkl sushiriisille tarkoitettua etikkaa
sokeria
suolaa

Kasvistäyte:
1/2 kurkku
1-2 porkkanaa
1/2 prk laktoositonta kermaviiliä
n. 50 g kevytmajoneesia
mustapippuria, paprikajauhetta, kuivattua ruohosipulia ja persiljaa

Tonnikalatäyte:
1 prk tonnikalaa (vedessä)
1/2 prk laktoositonta kermaviiliä
n. 50 g kevytmajoneesia
1 tl sinappia
musta- ja valkopippuria, paprikajauhetta, korianteria, kuivattua ruohosipulia
(ripaus chiliä, jos et ole sille herkkä)

Lisää keitettyyn riisiin etikka sekä ripaus suolaa ja sokeria. Jäähdytä laakealla lautasella ja valmista sillä välin täytteet.
Tee kasvistäyte. Kuori ja pese porkkanat. Suikaloi porkkana ja osa kurkusta. Viipaloi loppu kurkku leveiksi siivuiksi pitkittäin tai vinosti. Sekoita erillisessä kipossa majoneesi, kermaviili ja mausteet.
Tee tonnikalatäyte. Valuta tonnikala ja sekoita muiden ainesten kanssa toisessa kulhossa.

Laita merileväarkki bambumaton tai muovikelmun päälle. Levitä merilevän päälle ohuelti riisiä kostutetuin sormin tai haarukalla tai lusikalla painellen, mutta jätä toiseen reunaan muutaman sentin kaistale paljaaksi. Tee toiseen reunaan riisin päälle raita tonnikala- tai kasvistäytteellä, ja levitä päälle jonoksi kasvissuikaleita. Voit halutessasi laittaa kasviksia myös tonnikalasushiin. Kostuta arkin paljas alue vedellä. Rullaa sushi tiiviisti täytepäästä aloittaen kelmun tai maton avulla. Leikkaa paloiksi kostutetulla, terävällä veitsellä, ja asettele palat tarjoilulautaselle. Tee sushirullia niin paljon kuin merilevää riittää.
Pyörittele kostutetuin sormin lopusta riisistä soikeita pallosia ja asettele ne lautaselle. Levitä päälle täytteitä ja koristele leveillä kurkkusiivuilla. Jos täytettä jää vieläkin yli, sillä voi koristella leikattuja sushipaloja.
Sushit voit nauttia soijakastikkeen kanssa, mikäli se ei aiheuta sinulle oireita, mutta sushit maistuvat myös sellaisinaan!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peltimunakas

Banaani-rahkapannari

Feta-kasvispihvit uunissa