Calzonepizzat

Calzone on pizzan suljettu versio, eikä sitä saa Suomessa ihan joka pizzeriasta. Ainekset ovat käytännössä samat kuin tavallisessa pizzassa, mutta täytteet pysyvät taikinan sisällä mehevämpinä. Pizzataikinan ohjeen bongasin gluteenittoman pullajauhoseoksen (Virtasalmen viljatuote) pakkauksen kyljestä. Pakkauksessa  oli pikkupizzojen resepti, mutta sama taikina soveltuu calzonepizzoihin. Kyseisissä jauhoissa on valmiina mukana psylliumia, joten taikinaa on suhteellisen helppo käsitellä. Taikinasta tulee neljä noin 20 sentin pituista, puolikuun mallista calzonea. 

Täytteitä valitessa ota huomioon, että valmiit kinkkusuikaleet voivat sisältää esimerkiksi sipulia, joten tonnikala ja kasvikset ovat varmempi valinta. Pizzamausteet sisältävät myös usein sipulia tai valkosipulia, joten suosittelen käyttämään pelkkää oreganoa. Tomaattisoseen sijaan kannattaa käyttää paseerattua tomaattia, jossa on huomattavasti vähemmän hiilihydraatteja.

Taikina:
2 dl vettä
25 g tuorehiivaa
2 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
n. 3,5 dl gluteenitonta pullajauhoseosta

Sisälle:
täytteitä makusi mukaan, esim. paprikaa, fetaa, oliiveja, tonnikalaa...
paseerattua tomaattia
emmentalia raasteena
oreganoa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja suola, ja sekoita jauhoja joukkoon vähitellen. Vaivaa taikinaa voimakkaasti käsin tai suurella lusikalla, jotta jauhot sekoittuvat tasaisesti taikinaan. Anna kohota vähintään puoli tuntia liinan alla.

Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Jaa taikina neljään osaan, ja kaulitse ensimmäinen neljännes pyöreäksi (halkaisija n. 20 cm) leivinpaperin päällä jauhoja apuna käyttäen. Levitä pohjalle puoliympyräksi ensin paseerattua tomaattia, lisää täytteet ja lopuksi oregano ja juustoraaste. Jätä reuna täyteettä. Leivinpaperia apunasi käyttäen käännä pohjan täytteetön puoli täytteiden päälle, ja nipistele reunat kiinni päälle päin.

Pellille mahtuu ainakin kaksi calzonea. Helpointa on kaulia jokainen pohja omalla leivinpaperillaan, ja siirtää pohja sitten leivinpaperin päältä keikauttaen pellille toisen calzonen viereen täytettäväksi. Valmista loput calzonet samoin ja paista uunissa 15-20 minuuttia tai kunnes pinta ruskistuu hieman. Voit testata kypsyyttä koputtamalla kuorta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Banaani-rahkapannari

Peltimunakas

Feta-kasvispihvit uunissa