Tuotevinkkejä

Tässä postauksessa esittelen hieman hyväksi havaitsemiani tuotteita. Koska gluteeniton ei tarkoita aina fodmap-ruokavalioon sopivaa, ainesosalistojen lukeminen ja sopivien tuotteiden etsintä vei aikaa. Gluteenittomissa jauhoissa saattaa olla esimerkiksi vehnägluteenia tai kikhernettä. Esimerkiksi peruna-, kaura-  ja riisijauhot puolestaan ovat yleensä turvallisia valintoja fodmappaajalle. Vaihtelen jauhoja aika paljon, koska eri kaupoissa on erilaiset valikoimat. Kaikkia näitä jauhoja ei siis yhtä aikaa kaapistani löydy, vaan usein leivontaan voi käyttää sitä mitä sattuu sillä hetkellä olemaan.

Gluteenittomia jauhoja:


Semperin gluteeniton hieno jauhoseos on nimenomaan hienojakoista, koostumus on perunajauhomainen. Jauho sopii esimerkiksi lettuihin ja makeisiin leivonnaisiin. Ei sisällä psylliumia.
Viljatuotteen vaalea gluteeniton jauhoseos sisältää psylliumia, joten sitä ei tarvitse itse osata annostella eikä edes ostaa. Olen käyttänyt tätä sämpylöihin ja pizzaan.
Viljatuotteen gluteeniton pullajauhoseos sopii juurikin pulliin mutta myös vaikkapa pizzataikinaan. Seos sisältää jo valmiiksi psylliumia. Paketin ohjeella tulee yllättävän helposti leivottavia pullia.
Kotimaista gluteeniton jauhoseos sisältää vain kaura- ja perunajauhoa. Se on suhteellisen edullinen gluteeniton jauho, joka sopii esimerkiksi piiraspohjiin. Jauho on karkeampaa kuin edellä mainitut jauhoseokset. (Ei kuvassa.)
Kaurajauho (ainakin Myllärin ja Lidlin Free from) on pelkkää kauraa ja koostumukseltaan karkeampaa kuin edellä mainitut jauhoseokset. Jauho sopii samoihin käyttötarkoituksiin kuin kaura-perunajauho, mutta sen lisäksi siitä saa kaurahiutaleiden kanssa hyviä keksejä (ohje). (Ei kuvassa.)
Mummon gluteeniton korppujauho koostuu pääosin turvallisesta perunasta, kun taas joissain merkeissä on mukana hernettä.

Puolivalmiit tuotteet:


Pirkan gluteenitonta kauraleipätaikinaa olen käyttänyt toistaiseksi vain piiraspohjana, mutta leipääkin voi tosiaan paistaa. Kannattaa muistaa, että taikinaa joutuu sulattamaan pitkään, yön yli jääkaapissa tai muutaman tunnin huoneenlämmössä.
Free from gluteeniton browniejauhoseos on helppo pitää kaapissa pahan päivän varalta. Seoksen lisäksi tarvitset maitoa, munia ja rasvaa sekä sähkövatkaimen. Annoksesta riittää monelle syöjälle, joten käytännössä on järkevämpää tehdä reilusti brownieita kuin ostaa herkkunälkään muutamalla eurolla kahden pienen gluteenittoman muffinssin pakkaus. Vaikka en valmisjauhoseoksia ole aiemmin oikein arvostanut, näistä brownieista tulee kyllä todella hyviä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peltimunakas

Banaani-rahkapannari

Feta-kasvispihvit uunissa