Sushia, osa 2
Sushireseptin olen julkaissut aiemminkin, mutta sen jälkeen olen ehtinyt kokeilla uusia täytteitä. Sushiriisipaketin kyljestä löytynee sille keitto-ohje, mutta itse olen käyttänyt puuroriisiä hyvällä menestyksellä. Nykyään teen sushit joko kanalla, katkaravulla tai kylmäsavulohella, jotka ovatkin reseptissä täytevaihtoehtoina. Tästä riisiannoksesta riittää viiteen makirullaan ja muutamaan nigiriin. Usein teen sushia porukalla, jolloin keitän riisiä 1,5 annosta ja teen kahta tai kolmea erilaista sushia kuten kuvassa. Tällöin susheja riittää runsaasti isommallekin porukalle. Viime aikoina olen koristellut sushit Santa marian teriyaki-kastikkeella, joka on käytännössä paksua soijakastiketta. Se sisältää vähän vehnää, mutta sen pitäisi sopia kohtuullisissa määrin fodmap-ruokavalioon kuten tavallinenkin soijakastike.
Riisi:
5 dl puuroriisiä
8 dl vettä
1-2 rkl riisiviinietikkaa
n. 1 rkl ruokosokeria
1 tl suolaa
Mittaa vesi ja riisi kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä kypsäksi. Mausta etikalla, sokerilla ja suolalla. Tarkista maku. Levitä riisi laakeille astioille jäähtymään mielellään viileään paikkaan.
Makirullat:
noriarkkeja
jäähdytettyä riisiä
piparjuurituorejuustoa
kana- tai katkaraputäytettä (alla)
(teriyakia koristeluun)
Kun riisi on jäähtynyt, voi koota makirullat. Ota alustaksi leikkuulauta, ja laita noriarkki sen päälle. Ota viereen kylmää vettä pienessä kipossa. Kostuta lusikka kylmässä vedessä ja lusikoi riisiä arkin päälle. Painele kostutetuin käsin riisi tiiviiksi ohueksi kerrokseksi arkin päälle niin, että arkin yläreunaan jää ainakin kolmen sentin kaistale ilman riisiä.
Tee piparjuurituorejuustolla raita riisin päälle. Levitä raidan päälle kanasuikaleita tai katkarapuja ja niiden viereen kasvissuikaleet. Kostuta noriarkin paljas kaistale. Ala rullata arkkia alalaidasta aloittaen kääretortun tapaan. Rullatessasi voit painaa täytteitä tiiviimmin rullan sisään. Voit pyöritellä valmista rullaa hetken saumakohta alaspäin leikkuulautaa vasten, jotta rulla ei varmasti ala purkautua.
Kostuta ison keittiöveitsen terä kylmällä vedellä. Leikkaa rulla ensin puoliksi, sitten kostuta veitsi uudelleen. Leikkaa puolikkaat neljään osaan, ja kostuta veitsi uudelleen leikkaamisten välissä. Yhdestä rullasta pitäisi tulla siis kahdeksan palaa sushia. Päädyt eivät yleensä ole niinkään ulkonäöllisesti mallikappaleita, vaan erinomaisia maistelupaloja!
Asettele sushipalat isolle lautaselle tai tarjottimelle. Halutessasi voit koristella ne esimerkiksi teriyakiraidoilla.
Piparjuurituorejuusto:
1 prk laktoositonta tuorejuustoa
n. 2 tl piparjuuriraastetta
1-2 rkl tuoretta ruohosipulia
Sekoita ainekset keskenään. Tarkista maku.
Katkaraputäyte:
katkarapuja liemessä
kurkkua tikkuina
(avokadoa viipaleina, jos siedät sitä pienissä määrin)
Kanatäyte:
kanafileitä
öljyä
paprikajauhetta, kuivattua ruohosipulia, timjamia, persiljaa, suolaa
paprikaa kapeina suikaleina
Paista kanafileet uunivuoassa öljyn ja mausteiden kanssa 200 asteessa 20-30 minuuttia tai kunnes kana on kypsää. Viipaloi ja jäähdytä kana.
Lohinigirit:
jäähdytettyä riisiä
kylmäsavulohta
majoneesia
Pyörittele jäljelle jääneestä riisistä kostutetuin käsin soikeita pallosia. Laita niiden päälle tippa majoneesia ja sopivankokoiseksi leikattu kylmäsavulohisiivu. Halutessasi voit koristella nigirit majoneesi- tai teriyakiraidoilla ja ruohosipulilla.
Kommentit
Lähetä kommentti