Gluteeniton puolukka-vaniljapitko

 Ihanaa syyspullaa! Ensimmäistä kertaa kokeilin tehdä täytepitkoa, enkä puolukkapulliakaan ollut ennen tehnyt. Koskapa täysin mieleistä reseptiä ei netistä löytynyt, täytyi kokonaisuutta kehitellä itse muiden reseptien innoittamana. Esimmäinen yritys osuikin nappiin, ja pitkosta tuli makoisaa herkkua syysiltoihin! Pullataikinan ohje on muokattu Virtasalmen viljatuotteen sivuilta, sillä sivuston ohjeella ovat pullat ennenkin onnistuneet. Tässä reseptissä on se ero, että nesteenä on käytetty vaniljakastiketta ja vettä ja sokeria on puolestaan vähän vähemmän. 

Gluteeniton pullataikina on huomattavasti helpompi käsitellä kuin vehnätaikina, eikä kaulintakaan välttämättä edes tarvitse. Taikinan valmistukseen suosittelen käyttämään kuitenkin yleiskonetta. Eikun leipomaan!




Pullataikina:

1,50 dl laktoositonta vaniljakastiketta

1 dl kiehuvaa vettä

25 g hiivaa 

½ dl sokeria

½ tl suolaa

1 kananmuna

½ rkl kardemummaa

4,5 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Pullajauhoseosta

75g laktoositonta voita


Valmista ensin juuri. Edellisestä listasta juureen tulee:

1,5 dl laktoositonta vaniljakastiketta

1 dl kiehuvaa vettä

25 g hiivaa

1 tl sokeria

1,5 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Pullajauhoseosta

Sekoita kuuma vesi vaniljakastikkeeseen ja murusta joukkoon hiiva. Lisää sokeri ja pullajauhoseos, ja sekoita tasaiseksi. Anna olla lämpimässä paikassa n. 10 minuuttia ( tai kunnes kuplii ). Voit valmistaa tällä välin vaniljatäytteen.


Kuplimisen jälkeen juureen lisätään loput ainekset vähitellen ja välillä sekoittaen. Taikinaan lisätään siis:

1 kananmuna 

½ rkl kardemummaa

½ tl suolaa

½ dl sokeria

75 g laktoositonta voita sulatettuna

3dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Pullajauhoseosta

Vaivaa kunnolla. Taikinaa ei kuulu tässä välissä kohottaa.


Vaniljatäyte:

1 prk laktoositonta vaniljatuorejuustoa

30-50 g laktoositonta voita sulatettuna

1-2 dl tomusokeria makeanhimon mukaan

lisäksi n. 2 dl puolukoita

Tuorejuusto, tomusokeri ja voi sekoitetaan huolellisesti toisiinsa pienessä kulhossa. Puolukat saavat jäädä vielä odottamaan täyttämistä.


Kokoaminen:

Kun sekä taikina että täyte ovat valmiit, lähdetään kokoamaan pitkoa. Voit tehdä joko kaksi pientä tai yhden suuren pitkon. Taputtele tai kauli taikina jauhotetun leivinpaperin päällä levyksi. 

Levitä sitten taikinalevylle vaniljatäyte, ja ripottele puolukat sen päälle. Lähde rullaamaan levyä lyhyeltä sivulta, jotta saat taikinasta paksun rullan. Pyöräytä saumapuoli leivinpaperia vasten. 

Leikkaa rullaa puhtailla saksilla tai terävällä veitsellä kahden sentin välein niin, että palat jäävät pohjasta kiinni toisiinsa. Käännä sitten varovasti joka toinen pala vasemmalle ja joka toinen puoli oikealle niin, että leikkauspinta tulee ylöspäin.

Kohota pitkoa liinan alla vähintään puoli tuntia. Voitele munalla ja paista 225-asteisessa uunissa noin 25 min. Halutessasi voit koristella pitkon tomusokerikuorrutteella (2-3 dl tomusokeria + tilkka vettä).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peltimunakas

Banaani-rahkapannari

Feta-kasvispihvit uunissa