Gluteenittomat bagelit

Voi, kuinka joskus tekisi mieli pikaruokapaikkojen ja kahviloiden bageleita tai täytettyjä leipiä! Vaikka gluteeniton vaihtoehto sattuisikin olemaan tarjolla, täytteissä voi olla mitä vain. Onneksi kuitenkin huomasin Virtasalmen viljatuotteen sivuilta gluteenittomien bagelien ohjeen! Muutin aineksista vain hunajan sokeriksi ja pellavansiemenet seesaminsiemeniksi. Tein kerralla tuplamäärän, josta sain kuusi mahtavan isoa bagelia. Kun bageli on gluteeniton, se on helppo täyttää kotona mieleisillä ja itselle sopivilla aineksilla! Tällä kertaa testasin, mitä vatsa sanoo artisokansydämistä. Pienessä määrässä pitäisi olla aika alhainen fodmap-pitoisuus.




Alkuperäinen ohje löytyy tästä linkistä. Tässä vielä oma versioni tuplamäärällä:

Taikina:
5 dl lämmintä vettä
50 g hiivaa
2 tl psylliumia
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
0,5 dl oliiviöljyä
n. 8 dl Virtasalmen Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

Keittämiseen:
vettä
(1 rkl suolaa)

Päälle:
pellavan-, seesamin- tai unikonsiemeniä
1 kananmuna

Täytteeksi esimerkiksi:
jäävuorisalaattia
tomaattiviipaleita
vihreitä oliiveja
ilmakuivattua kinkkua
laktoositonta basilikatuorejuustoa tai maustamatonta tuorejuustoa + yrttejä ja pippuria
(artisokansydämiä, jos ne sopivat sinulle)

Sekoita tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen, ja lisää joukkoon psyllium, sokeri ja suola. Sekoita hyvin ja anna turvota 10 minuuttia.
Lisää jauhoja ja öljyä vähitellen ja vaivaa tasaiseksi. Kohota 10 minuuttia liinan alla. Pyöritä taikinasta palloja ja tökkää keskelle pieni reikä. Anna rinkuloiden kohota pellillä liinan alla vielä noin 15 minuuttia.

Keitä vettä ja suolaa isossa kattilassa. Kun vesi on kiehuvaa, pudota pari bagelia varovasti veteen. Anna niiden keittyä noin 20 sekuntia puoleltaan. Nosta bagelit uuninpellille keittämisen jälkeen. Voitele ne kananmunalla ja lisää päälle siemeniä. Paista 225 asteessa noin 20-25 minuuttia tai ne saavat kauniin värin. Jäähdytä hetki ennen täyttämistä.

Tuorejuusto on helppo maustaa myös itse. Sekoita siihen esimerkiksi basilikaa, oreganoa, ruohosipulia ja mustapippuria. Voit notkistaa tuorejuustoa oliiviöljyllä tai maitotilkalla. 

Halkaise bageli melkein kokonaan. Sipaise sekä ylä- että alakanteen tuorejuustoa, ja heitä muut täytteet väliin. Taita kansi päälle ja nauti!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peltimunakas

Banaani-rahkapannari

Feta-kasvispihvit uunissa