Appelsiinijuustokakku
Pääsiäiseksi kaipasin raikasta ja aurinkoisenväristä juustokakkua. Koska mango ja persikka eivät minulle sovi, valikoitui hedelmäksi appelsiini. En halunnut kakusta liian imelää, joten yhdistin appelsiiniin sitruunarahkan kirpsakkuutta antamaan. Lopputulos olikin raikas, ja kakku sai kehuja niin makunsa kuin ulkomuotonsa puolesta.
Ohjeelle paras vuokakoko on 20-22 cm. Keksien määrä riippuu vuoan koosta. Kuvan kakussa käytin kaakao-vaniljatäytekeksejä, mutta yhtä hyvin pohjaan sopisivat myös kaurakeksit. Macaron-leivokset ostin valmiina pakasteesta.
Pohja:
170-200 g gluteenittomia ja laktoosittomia keksejä (kuvan kakussa Coooky kaakao-vaniljatäytekeksejä)
40-50 g sulaa tai juoksevaa margariina
Täyte:
2 dl laktoositonta vispikermaa
1 prk laktoositonta appelsiinirahkaa
1 prk laktoositonta sitruunarahkaa
200 g laktoositonta appelsiinituorejuustoa
3-4 liivatelehteä (riippuu merkistä, n. 6 g)
Tilkka vettä tai sitruunamehua
Kiille:
3 dl appelsiinimehua
3-3,5 liivatelehteä
Koristelu:
Macaron-leivoksia (tarvittaessa gluteenittomia)
Appelsiiniviipaleita
Sitruunamelissaa
Pohjan keksejä
Aseta irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Laita keksit muovipussiin ja painele pussin läpi murskaksi esimerkiksi kahvikupin avulla. Jos käytät kovempia keksejä, kuten kaurakeksejä, voit murustaa keksit myös tehosekoittimella. Lisää sula rasva muruihin vähitellen, koska sopiva rasvan määrä riippuu kekseistä. Taputtele keksimassa vuoan pohjalle.
Vatkaa kerma yleiskoneella tai sähkövatkaimella vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahkat ja tuorejuusto ja vatkaa kevyesti. Kuumenna tilkka vettä tai sitruunamehua kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä vesi pois ja lisää ne kuumaan nesteeseen. Varmista, että liivatteet sulavat tasaisesti. Lisää liivateneste täytteen joukkoon ohuena vanana samalla vatkaten. Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita. Vuokaa voi taputella pöytään pari kertaa massan tasoittamiseksi. Laita jääkaappiin hyytymään ainakin kolmeksi tunniksi, ennen kuin valmistat kiilteen.
Kun kakku on hyytynyt, laita kiilteen liivatteet kylmään veteen muutamaksi minuutiksi. Mittaa appelsiinimehu ja kuumenna siitä tilkka pienessä teräskattilassa. Lisää liivatteet kuumaan mehuun ja sekoita tasaiseksi nesteeksi. Älä enää kuumenna. Lisää loppu kylmä mehu. Jos mehuseos on vielä lämmintä, annan jäähtyä pieni hetki. Lusikoi mehuseos kakun päälle varovasti. Jos pintaan nousee valkoisia täpliä, mehu on liian lämmintä tai sitä lisätään liian paljon kerralla. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään tunti tai kunnes pinta ei enää kallistettaessa liiku.
Koristele kakku vasta hieman ennen tarjoilua. Leikkaa appelsiinista ohuita lohkoja ja puolita keksit. Asettele renkaaksi macaron-leivosten kanssa. Voit hyödyntää koristelussa myös leikkaamisesta syntyneet keksimurut. Viimeistele sitruunamelissalla.
Kommentit
Lähetä kommentti