Lohivoileipäkakku

 Lohivoileipäkakun ainekset ovat usein aika simppelit, koska eniten makua tuo tietysti savulohi. Usein en juuri muuta kaveriksi laitakaan kuin yrttejä ja sitruunaa, mutta nyt kokeilin lisätä myös kananmunaa, joka sopii hyvin kalan kanssa. Uskoisin, että mausteeksi sopisi myös kapris, mutta se kokeilu jää seuraavaan kertaan.

Leipänä voi periaatteessa käyttää mitä vain gluteenitonta vuokaleipää, joka sopii fodmap-ruokavalioon. Schärin leipä pysyy hyvin koossa eikä murene helposti, mutta isoista marketeista löytyy monia kotimaisiakin vaihtoehtoja. Pirkan gluteeniton saaristolaisleipä on kooltaan hieman pienempi. Vuokaan tehdessä kokoerolla ei ole niin väliä, mutta vähän palapelin kokoamistahan se on.

Koristeluun on monia vaihtoehtoja. Tällä kertaa jätin kylmäsavulohiruusukkeet väliin, ja korostin kevään kunniaksi keltaista kananmunalla ja sitruunalla.


Pohja:

2 pkt gluteenitonta vuokaleipää, esim. Schär classic 

TAI

1 pkt Schär classic -leipää

1 pkt Pirkka gluteenitonta saaristolaisleipää


Kostutus:

laktoositonta maitoa


Täyte:

200 g lämminsavulohta

150 g kylmäsavulohta

3 keitettyä kananmunaa

1 ruukku ruohosipulia

200 g ranskankermaa, laktoositon 

300 g tuorejuusto, laktoositon ja maustamaton

2 rkl sitruunamehua

tuoretta tai kuivattua tilliä

mustapippuria


Kuorrute:

200 g tuorejuustoa

tilkka laktoositonta maitoa


Koristelu:

pätkä kurkkua

jääsalaattia

1 sitruuna

1-2 keitettyä kananmunaa

muutama kirsikkatomaatti ja viinirypäle


Pilko ja ruodi lohi. Pieni keitetyt kananmunat haarukalla painelemalla. Huuhtele ruohosipuli ja saksi silpuksi. Sekoita kaikki täytteen ainekset kulhossa. Tarkista maku.


Helpointa on koota kakku leipävuokaan tai samanmalliseen muovirasiaan. Laita vuoan peitoksi leivinpaperi, ja sen päälle tuorekelmu niin, että koko vuoka peittyy. Kelmu saa tulla reilusti yli vuoan reunoista. 


Leikkaa leipäpaloista reunat ohuelti pois. Asettele pohjalle tiiviisti vaaleita leipäpaloja. Kostuta leipäkerros maidolla. Levitä päälle kerros täytettä. Asettele taas leipäpaloja, kostuta ja levitä täytettä. Toista kunnes täyte loppuu. Lado viimeiseksi leipäpalat ja kostuta. Jos käytät tummaa leipää, käytä sitä leivän keskellä tai viimeisessä kerroksessa. Siitä riittää vuoan muodosta riippuen 1-2 kerrokseen. 


Kääräise kelmun reunat tiiviisti kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin. Aseta kakun päälle leikkuulauta ja paino, jotta kakku painuu tasaisesti. Anna maustua seuraavaan päivään.


Kuorruta kakku tarjoilupäivänä. Ohenna tuorejuusto tilkalla maitoa niin, että sitä on helppo levittää leveällä veitsellä kakun pinnalle. Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille.


Kuori keitetyt kananmunat ja huuhtele muut koristeet. Leikkaa sitruunat ja kananmunat lohkoiksi. Viipaloi kurkku vinosti ja puolita viipaleet. Leikkaa kirsikkatomaatit ja viinirypäleet puoliksi. Asettele kakun päälle esimerkiksi kuvan tavalla. Jos jokin koriste ei meinaa pysyä paikallaan, kiinnitä se tuorejuustonokareella.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peltimunakas

Banaani-rahkapannari

Feta-kasvispihvit uunissa